info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Saturday, June 23, 2018

Halusinasi, level meroyan paling dasyat untuk ibu lepas bersalin!


Mesti anda pernah mendengar orang tua-tua dulu selalu berpesan pada wanita selepas melahirkan anak untuk berpantang dengan betul kerana takut terkena ‘gila meroyan’. Jangan ambil mudah kerana mereka yang mengalami gangguan ini tidak akan menyedari apa yang dilakukan hingga ke tahap boleh mencederakan diri sendiri dan orang sekeliling.

Perkongsian oleh Doktor Taufiq Razif ini diharap dapat memberi penjelasan berkenaan tiga peringkat meroyan menurut bidang perubatan. Paling menakutkan adalah apabila wanita mengalami depresi seakan halusinasi yang menandakan tahap meroyan sudah sampai ke peringkat yang lebih serius.

Keluarga dan para suami terutamanya harus peka dengan perubahan isteri selepas melahirkan anak supaya kaedah dan rawatan yang betul dapat diberikan secepat mungkin. Semoga bermanfaat untuk semua.

Meroyan atau kemurungan postnatum adalah satu masalah yang biasa dialami oleh wanita selepas bersalin. Gila meroyan adalah gangguan perasaan dan jiwa yang serius. Ia sangat berkait rapat dengan penjagaan sewaktu berpantang atau selepas berpantang.

Sesuatu yang serius, kerana ada tahap ini wanita yang mengalaminya mampu melakukan perkara-perkara yang boleh mencederakan diri sendiri, bayi serta orang-orang disekeliling.

Kenapa ada ibu sanggup tikam anak sendiri?

Dalam dunia perubatan benda ni sebenarnya memang wujud. Penyakit ni dinamakan Pospartum Psychosis. Orang Melayu kita biasa panggil Meroyan. Dalam dunia perubatan ada 3 peringkat penyakit yang kita biasa sebut Meroyan ni.

1. Baby blues

Baby blues ni kiranya level meroyan paling rendah la. Biasanya berlaku dua tiga hari lepas bersalin dan boleh berlanjutan sampai dua minggu lamanya.

Benda ni agak biasa la untuk ibu yang baru beranak pertama kali kan. Yela, malam yang dulunya sunyi sekarang dihiasi tangisan bayi kecil yang nyaring dan kuat tu sampai ke pagi.

Dengan jadual waktu tidur si ibu yang entah ke mana dan ditambah lagi dengan suami yang tak reti nak membantu memang la si ibu jadi mudah stress. Suami yang nampak tahi hijau baby pun dah muntah hijau memang membuat si ibu bertambah stress.

Tanda-tanda si ibu dah kena baby blues ni adalah :

– Mood swing

– Mudah cemas

– Selalu menangis

– Kurang selera makan

– Susah tidur


2. Pospartum depression

Ni level Meroyan yang pertengahan. Penyakit ni macam Baby Blues jugak tapi simptomnya lebih teruk dan lebih lama. Biasanya boleh sampai 6 bulan lepas bersalin. Ibu yang kena Pospartum Depression ni biasanya nak jaga baby dia sendiri pun dah tak berapa nak mampu.

Antara tanda-tanda dah kena penyakit ni :

– Mood swing yang teruk

– Menangis yang melampau lampau

– Susah nak bonding dengan baby. Kadang ada rasa benci kat baby sendiri

– Rasa takde tenaga dan tak boleh tidur

– Rasa nak hempas baby ataupun cederakan baby

– Rasa diri tak berguna


3. Pospartum Psychosis

Ni level Meroyan yang paling dasyat. Biasanya yang kena penyakit ni akan berhalusinasi. Kalau si isteri yang dalam pantang dah mula merepek cakap yang bukan bukan atau dia cakap nampak benda yang bukan bukan sila berhati hati. Macam kes Pretty yang sanggup bunuh anaknya sendiri. Bila disoal siasat dia boleh pulak cakap dia cuma bunuh perompak je.

Memang ibu yang kena Pospartum Psychosis ni tak boleh jaga anak sendiri sebab masa tu fikiran dia dah tak rasional dah. Sebab tu suami yang ada isteri baru lepas bersalin sila jaga fizikal dan mental isteri baik-baik. Jangan bagi isteri stress walaupun sedikit.

Jangan bagi isteri fikir kain kat jemuran dah angkat ke belum. Jangan bagi isteri fikir pinggan kat dapur dah cuci ke belum. Biarlah isteri kita cuma fokus pada baby yang baru lahir je. Biarlah dia menyusu dengan penuh tenang dan tenteram.

Isteri kita baru je mengalami kesakitan fizikal yang sangat dasyat masa melahirkan zuriat kita, jangan la kita tambah kesakitan pada jiwanya pula ye. Lebih-lebih lagi dalam tempoh berpantang. Jom bantu isteri kita!

P/ S : Saya Taufiq Razif bukan doktor sakit jiwa tapi saya rasa ilmu ni semua suami kat dunia WAJIB tahu! Bahaya sangat bila suami takde ilmu nak kenalpasti tahap stress si isteri yang baru lepas bersalin. Sila la tag dan share pada pasangan masing-masing. Semoga bermanfaat.

Boleh belajar banyak lagi tentang ilmu mendidik anak anak di Telegram saya ye. klik je sini untuk join t.me/NotaTaufiqRazif

Sumber : Taufiq Razif

No comments:

Post a Comment