info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Wednesday, May 23, 2018

'Travel nak, hutang tak nak settle' - Teruja sekatan PTPTN dimansuhkan menteri, netizen sudah rancang itinerary percutian luar negara mereka


Berkuat kuasa sejak semalam, para peminjam PTPTN yang masih mempunyai tunggakan dengan badan pinjaman itu telah ditangguhkan sehingga gaji bulanan mereka mencecah RM4,000 dan ke atas. Peraturan baru ini telah dikemukakan terdahulu di dalam manifesto Pakatan Harapan sebelum memenangi PRU14.

Namun, apa yang menyedihkan apabila ada segelintir golongan muda yang mengambil keputusan baik ini sebagai satu alasan untuk mereka tidak membayar langsung hutang PTPTN ini. Malahan, ada juga di antara mereka yang sudah merancang jadual percutian mereka di luar negara.

Jom melancong overseas kawan?


Melalui sebuah perkongsian status di laman Facebook, seorang netizen telah mengajak rakan-rakannya untuk keluar negara setelah pihak kementerian telah mengumumkan penangguhan bayaran PTPTN itu.

Walau bagaimanapun, status berikut telah mengundang pelbagai respons negatif daripada netizen lain yang mengecam tindakan sesetengah golongan muda yang cuba mengambil kesempatan di atas kemudahan yang telah diberikan ini kepada mereka.

Travel nak, hutang tak nak settle…

Kita ni punyalah pening nak bayar PTPTN.

Nak pergi travel boleh pula kumpul duit?Kerajaan dah tukar tapi prinsip sama macam BN.

Hutang wajib dibayar!


Hutang pandai, bayar tak nak. Bila dah umum mansuh, semua kemain perangai yahudi nak pergi bercuti.

Sumber : Backpackers Buddies Malaysia

No comments:

Post a Comment