info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Tuesday, May 1, 2018

'Membazir!' - Wanita kesal sikap pesakit buang ubat farmasi dari hospital


Nampaknya rakyat Malaysia dikatakan membazir dengan ubat-ubatan bernilai jutaan ringgit yang dibelanjakan oleh kerajaan untuk mereka setiap tahun.

Seorang pengguna Twitter telah memuat naik status baru-baru ini berkongsi luahan kecewanya mengenai sikap segelintir pesakit yang mengambil ubat-ubatan di bahagian farmasi hospital kerajaan namun tidak menggunakannya.

Duit kerajaan masuk tong sampah!


Menurut Afiqah, perkara itu merupakan satu pembaziran disebabkan sikap sambil lewa pesakit seperti tidak mematuhi arahan pengambilan atau sengaja menukar jenis ubat sehingga menyebabkan lambakan bekalan ubat di rumah.

Kalau tak perlu, tak payah…


Tambah Afiqah, dia memuji sikap pesakit yang memulangkan kembali ubatan ke farmasi namun lebih bagus sekiranya ubat-ubat yang diperolehi itu dimakan bagi mengelakkan pembaziran yang terpaksa dilakukan oleh pihak atasan.

Duit kerajaan, duit kita…


Walau bagaimanapun, ada netizen yang mencadangkan agar peruntukan perubatan bagi pesakit perlu dipotong kerana jika mereka mengeluarkan duit sendiri untuk membeli, mungkin mereka lebih menghargai ubat tersebut.

Kalau tak nak, cakap tak nak!

Orang kita mana nak sedar…


Sumber : NAfiqahA

No comments:

Post a Comment