info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Saturday, April 21, 2018

'Dazrin kamarudin perli amar baharin Isu cium anak?'


Tahniah kepada pelakon, Dazrin Kamarudin yang telah menyambut kelahiran anak lelaki pada minggu lalu.

Sebelum ini menurut laporan mStar Online, pasangan artis Amar Baharin dan Amyra Rosli ada membuat kenyataan melarang anak mereka disentuh atau dicium oleh orang lain kerana risau perbuatan tersebut agak berbahaya kepada kesihatan bayi.Walau bagaimanapun, berbanding pelakon drama My Darling Inspektor Daniel ini, dia tidak kisah sekiranya anaknya dipeluk, dipegang atau dicium kerana itu sudah menjadi lumrah bagi manusia untuk menyayangi sesuatu yang comel.

Namun tambah Dazrin, sebagai ibu-bapa mereka perlu tahu bagaimana cara untuk mengawal atau hadkan pendedahan bayi mereka kepada umum jika perbuatan berkenaan dianggap akan mendatangkan penyakit.


Tambah Dazrin, memang benar perbuatan tersebut boleh mendatangkan kemudaratan kepada kesihatan bayi jika orang yang mencium itu mempunyai penyakit.

Namun, sebagai ibu-bapa, seseorang itu perlu tahu bagaimana untuk mengawal atau hadkan pendedahan bayi mereka kepada umum.

"Memang betul perkara itu berbahaya untuk kesihatan bayi. Lagi-lagi bayi yang baru sahaja lahir.

"Kalau tak nak bayi kita kena pegang dan cium, hadkan pendedahan kepada umum. Macam kalau kita tak nak orang ambil gambar, jangan keluar rumah," ujarnya.

Sebelum ini, pelakon Amar Baharin pernah meluahkan pandangan mengenai sikap segelintir pihak yang gemar menyentuh dan mencium bayi bukan milik mereka.

Menurut Amar, dia menegur perkara tersebut kerana ingin memberi kesedaran bahawa perbuatan itu adalah berbahaya kepada kesihatan bayi.

Dalam pada itu, pelakon drama My Darling, Inspektor Daniel ini teruja dapat menyambut sendiri kelahiran anak sulungnya.

"Saya sangat teruja nak sambut kelahiran anak tapi dalam masa yang sama takut juga. Sebab ada rakan-rakan kata bila tengok darah boleh buat kita pitam.


"Tapi sebab semangat nak menyambut bayi itu lebih kuat berbanding takut. Alhamdulillah, saya sendiri yang memotong tali pusat," katanya.

Isteri Dazrin iaitu Nur Fazulin Razali selamat melahirkan bayi lelaki mereka bernama Dasuki pada 13 April lalu di Hospital Andorra Women & Children.

Terdahulu, Dazrin pernah melangsungkan pertunangan bersama Amyra Rosli namun putus pada pertengahan 2015 kerana masalah yang dirahsiakan.

Sumber : mStar Online

No comments:

Post a Comment