info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Wednesday, October 25, 2017

"Saya enggan solat sehingga kami bercerai" – Wanita Tuntut Cerai Tak Tahan Suami Tunjal Kepala Kejut Solat


Walaupun sebuah pasangan itu sudah mendirikan rumah tangga berbelas tahun lamanya dan mempunyai anak ramai, ia tidak menjamin kebahagiaan akan dicapai sehingga ke akhir hayat. Sebab itulah pentingnya bagi mana-mana pasangan untuk saling bertolak ansur dan memahami antara satu sama lain.

Hal ini kerana apabila kita tidak sependapat, pelbagai masalah akan berlaku hingga menyebabkan runtuhnya sebuah perkahwinan seperti apa yang berlaku kepada wanita ini.

Menerusi laman Facebook, Asiah Abd Jalil, wanita yang dikenali dengan fahaman liberal dan kenyataan kontroversinya mengenai poligami memaklumkan bahawa dia telah memfailkan tuntutan cerai terhadap suaminya, Mohd Hatta Saadon.


Tujuan tuntutan cerai itu dibuat dengan tiga alasan iaitu tiada lagi persefahaman (syoqaq berpanjangan), perbezaan pendirian politik (suami Asiah cenderung kepada parti PAS) dan suaminya menuduh Asiah telah murtad.Aduhai!


Malah melalui yang berlainan, Asiah juga meluahkan rasa kekecewaannya akan sikap Mohd Hatta yang dikatakan agak biadap dalam memaksanya yang sedang hamil untuk bangun menunaikan Solat Subuh.

“Encik suami tunjal-tunjal kepala dan badan saya untuk kejut solat Subuh. Continuously for 30 minutes. Seriously sakit dan annoying.

“Saya cakap, saya menyampah dia buat macam tu. Saya enggan solat sehinggalah kami bercerai. Lepas sah bercerai nanti, saya akan qadha semua solat saya.

“Encik suami kata, saya tak suka dia tunjal-tunjal saya sebab syaitan dalam badan saya yang rasa sakit.

“Akhirnya saya bangun dan tunjal kepala encik suami dua kali. Encik suami tersentak dan bagi tahu dia tak suka perbuatan saya. Maka terbuktilah lelaki soleh yang jaga solat pun tak suka bila kepala ditunjal,” tulis Asiah di status Facebook.

Qada’ solat lepas bercerai?? Err… apa-apapun tak elok tunjal-tunjal kepala isteri. Cuba berlembut sedikit…


Walau bagaimanapun dakwaan Asiah disangkal suaminya yang mengaku dia telah difitnah oleh isterinya sendiri. Eh yang mana satu betul ni? 


Isu ini juga telah mendapat pelbagai komen dari netizen yang rata-rata menyokong tindakan Asiah menuntut cerai kerana tidak bersetuju dengan cara suaminya yang mendidik isteri dengan kasar. Malah ada pula di antara netizen yang mahu Hatta terus bertabah atas apa yang menimpa.


Harapnya Asiah selesaikanlah isu ini baik-baik dengan suami. Tengah mengandung dan anak pun sudah lapan orang. Tak elok bercerai-berai. Bertepuk tanganlah syaitan nanti!

sumber : Asiah Abd Jalil via lobakmerah

No comments:

Post a Comment