info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Thursday, September 14, 2017

(VIDEO) Pembaca Buletin Utama TV3 Sebak Ketika Membacakan Berita Surat Terakhir Pelajar TahfizTragedi kebakaran yang berlaku di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah pagi tadi ternyata meninggalkan kesan yang mendalam kepada rakyat Malaysia. 23 orang pelajar tahfiz disahkan terkorban, 4 cedera parah dan 3 lagi mengalami cedera ringan.

Pembaca Buletin Utama TV3, Nor Intan Ezreena Amir Hamzah tidak dapat menahan kesedihan apabila dilihat sebak ketika membacakan berita tentang surat salah seorang pelajar tahfiz yang maut kepada ibunya.

SebakSementara itu dalam satu kenyataan, Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur mengeluarkan kenyataan bahawa kebakaran bukan berlaku kerana litar pintas.

Hasil siasatan Unit Forensik dan Suruhanjaya Tenaga mengesahkan keadaan litar elektrik pada suis utama bangunan pusat tahfiz itu adalah di dalam keadaan baik.
Kita dapati cara api merebak agak pelik dan luar daripada kebiasaan dengan kadar api merebak adalah sangat cepat dan besar. Biasanya, jika disebabkan litar pintas, kotak fius utama akan ‘tendang’ dan ambil masa sekurang-kurangnya setengah jam untuk api marak dan merebak.

Berdasarkan maklumat mangsa yang selamat (saksi), kebakaran itu bermula dari luar bahagian pintu asrama itu yang menyebabkan mereka terperangkap. Tambahan pula ada dua tong gas di situ yang mungkin menjadi punca api lagi besar dan cepat merebak.
Sumber : Buletin TV3, Berita Harian, BERNAMA

No comments:

Post a Comment