IKLAN

HEBATNYA BENGAH #ABANGYANGPENYAYANG JAGA ADIK ‘DOWN SYNDROME’ — INI KISAH TELADAN, MOHON BACA!


Kasih sayang tiada nilai gantinya, itulah yang dilakukan oleh si abang bujang yang amat menyayangi adiknya yang merupakan insan Sindrom Down. Bacalah kisah Bengah dan Cik Pia ini.

Oleh: Athirah Zulkifli via intrend

PERNAH satu ketika dia menjadi tular kerana kemesraan dan kasih sayang yang ditunjukkan kepada adiknya yang Sindrom Down. Setiap kaliHammad Zamakhsari atau lebih dikenali sebagaiBengah memuat naik video atau foto bersama adiknya, Afiatul Salsabila atau Cik Pia, ia pasti menjadi perhatian ramai.


A post shared by Abang Yang Penyayang (@makhlokmacho) on

Nilai kasih sayang yang dipamerkan oleh seorang abang terhadap adiknya yang merupakan golongan istimewa ini, nyata mencuri tumpuan masyarakat. Ya, bukan mudah untuk menerima pandangan dan reaksi orang ramai tentang cara kita menguruskan anak-anak Sindrom Down. Ia sebenarnya amat mencabar mana-mana ahli keluarga yang mengalaminya, baik daripada aspek fizikal dan emosi.

Malah, berlaku juga kes di mana ahli keluarga berasa malu, aib lantas tidak dapat menerima kenyataan bahawa salah seorang ahli keluarga ‘terkait’ dengan insan istimewa pilihan Allah SWT ini.

Seharusnya kita tidak perlu berasa malu. Ini mungkin salah satu ujian yang diberi oleh-Nya. Namun, apa yang dilakukan oleh Bengah #AbangYangPenyayang ini wajar kita jadikan contoh dan sumber inspirasi.

Yang pasti, setiap status yang Bengah kongsikan di media sosial harus difahami sebagai bukan untuk meraih simpati. Sebaliknya, Bengah lantang memberitahu dunia bahawa dia bangga kerana diberi peluang untuk menjadi saudara sedarah sedaging dengan insan OKU istimewa seperti adiknya, Cik Pia.

Berikut adalah 10 foto dan caption oleh Bengah yang boleh kita jadikan sebagai inspirasi. Ayuh baca dan sematkan dalam hati!

Cik Pia, Mak Cik Penyayang

Kata Bengah: Orang yang tahu bagaimana insan istimewa (down syndrome) pasti akan ingat mereka ini bahaya, agresif dan merbahaya. Ini Bengah nak cerita tentang @afiathorrr sikit, dikenali sebagai Cik Pia… Sangat penyayang dan pengasih kepada kanak kanak dan budak kecil dari dia. Cik Pia juga tahu cemburu kalau dia tak dapat layanan macam baby. Jadi… Bila Cik Pia dengan Bengah, dia akan jadi baby tapi bila dia dengan baby pula? Cik Pia nak jadi Mak Cik Yang Penyayang pulak 😆 dalam keluarga dia tetap baby dan selama hayat dia tetap selamanya baby… Dalam gambar ini pon dia tahu baby Maisara tak boleh makan benda keras, so Cik Pia suapkan kentang lenyek. Cik Pia tunjuk kasih sayang dia dan kongsi sedikit makanan kegemaran beliau, Chicken Chop
.


Momen Gembira Cik Pia

Kata Bengah: Apa yang istimewa insan Down Sindrome ini? Istimewanya mereka ini tiada masalah dalam hidup, yang menjadi masalah kalau mereka ini tak difahami… Macam Cik Pia 😁 nak bercakap tak jelas. Cara dia berkomunikasi tak sama dengan orang yang normal. Cik Pia tak boleh bercakap seperti biasa hanya keluarga je faham bahasa dia, dan insan istimewa seperti dia ni mempunyai daya ingatan yang kuat.🌸 #AbangYangPenyayang



Senyuman Manis daripada Cik Pia

Kata Bengah: Yang sama umur dengan Cik Pia hari ini, ada yang keluar lepak dengan kawan kawan lewat malam ke pagi, ada yang pergi lakukan aktiviti panjat bukit, ada yang travel sana sini, ada yang kejar cita-cita jadi polis, jadi penyanyi, jadi pelakon, jadi penari dan macam macam lah! Tapi Afiatul nak jadi apa besar nanti ni? jawab dia… “BIG BANG!” dan dia bukan seperti insan lain yang sama umur dengan dia. Walaupon 19 tahun bukan dalam peringkat matang untuk dia berfikir macam kita. Keisitimewaan yang ada pada dia… Senang atau mudah melemparkan senyuman (kekadang muka masam jugak macam nak makan orang!) OK relak. Sekarang ni APA kebaikkan yang korang dapat tengok gelagat dia selama ni? Tular sejak 2015. kongsi la cerita dekat komen 😊#AbangYangPenyayang #Afiathorrr #AsyikAsyikBajuKucing



Sweetnya… Cik Pia Pegang Tangan Ayah!

Kata Bengah: “Bila last kau jalan pimpin tangan Ayah? Afiatul ini sampai bila pon dia suka jalan berpimpin tangan…” Ayah tanya Bengah. Bengah boleh je jalan di supermarket atau kat mana mana pimpin tangan. Relak ah. Nak malu buat apa? Sekarang ini Cik Pia memang takkan lepas tangan Ayah la sebab dia nak pau Ayah makan kentang 🤣🤣🤣 HAHAHA!#AbangYangPenyayang



Cik Pia, Bersiap Sedia nak Pergi Sekolah

Kata Bengah:  Bangun pagi awal, senyum elok bergambar, pakaian kemas nak masuk sekolah tapi datang hari ini nak bayar duit graduasi Cik Pia dah nak tamat form7. Sampai je sekolah…10 saat je sekolah, tak apalah asalkan ke sekolah. Selamat pagi! #AbangYangPenyayang #KakakForm7



Gaya Dabbing Cik Pia dan Bengah

Kata Bengah: “Kalau dalam keluarga Bengah takde Afiatul dengan siapa Bengah rapat sekarang ni?” erm… Dengan Abang Long? Kak Asya ke? Amid? Amid tak best ahh… Haha. Tapi! Keadaan takkan sama macam sekarang sebab kehadiran Afiatul dalam keluarga ini pon satu anugerah. Adik beradik lain pon sayang Cik Pia ni sama macam Bengah buat. Cuma Bengah lebih kepada merakam aksi harian dengan dia. Sambil itu dapat beri inspirasi pada keluarga lain yang punyai insan seperti Cik Pia ini. Seronok tengok gelagat mereka ni… Kadang kita yang jadi down syndrome terlebih 😆 haha. Apa yang Bengah buat semua ini adalah untuk menjadikan Cik Pia insan yang serba boleh! Macam insan lain. InsyaAllah akan jadi bintang yang menyinari keluarga (ramai ramai Amin kan) bintang gemok pon bintang gemok lah 😆 kesayangan alam ini… Moga adik sihat walafiat. #AbangYangPenyayang



Senyuman di Jendela

Kata Bengah: Selain dari pandang wajah Mak dan Ayah. Tengok kau pon abang rasa tenang sikit… Doa kan urusan abang dipermudahkanNya tau dek, tau tau! Abang nak pergi buat kerja, Cik Pia pula ikut Mak Akak pergi beraya lagi. Hati-hati sayangku.💕



#AbangYangPenyayang

Kata Bengah: Satu hari bila adik demam abang tak tahu apa adik alami. Kau punya manja lain macam. Nak sentuh dahi rasa suhu badan panas ke tak pon dah marah macam ribut taufan. Anak anak istimewa ni lagi nak manja kalau mereka jatuh sakit, tapi nanti kita yang akan terasa sakit melihat kesakitan yang mereka alami. Sakit sangat ke? Demam je pon? Antibodi mereka tak sama macam kita yang normal ini. Rehat sebentar ya… Semoga cepat sembuh dan abang akan buli adik lagi macam biasa 😆 #AbangYangPenyayang



Cik Pia, Peace yo!

Kata Bengah: Ada orang malu bawa adik akak abang dia jalan jalan ke supermarket. Tak yah malu… Hei hei! Jangan buat peace ke belakang! Jalan kool macho cam Bengah! Haha… Kan senang kawal keadaan? 😆 #AbangYangPenyayang



Comel Sangat Cik Pia Ini!

Kata Bengah: Cik Pyoo dengan Kwang Soo Ngah 😆



Instagram @makhlokmacho | inTrend via ceritamalaya
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment