IKLAN

Baby berusia sebulan lebih muntah setiap kali minum susu rupanya menghidap Pneumonia gara-gara didekati perokok!


Anak baru berusia sebulan lebih, namun disahkan menghidap pneumonia gara-gara didekati perokok. Mengambil iktibar dari apa yang berlaku pada anaknya, wanita ini menggesa golongan bapa yang merupakan perokok, tidak mendekati anak mereka yang masih bayi bagi mengelakkan kejadian yang sama berulang. 

KEPADA ibu bapa di luar sana yang masih ada anak berusia bawah 2 tahun, saya nak kongsi sedikit pengalaman saya dengan anda. Terutamanya golongan bapa yang merupakan perokok sama ada heavy atau light. 

Kalau nak merokok, tolong pergi jauh dari baby. Selepas merokok pun jangan mendekati baby. Sebaik-baiknya pergi mandi sehingga bersih dan kemudian baru boleh mendekati baby. 

Walaupun kita dah cuci tangan, tetapi asap dari pembakaran rokok masih lagi melekat di pakaian, rambut dan banyak lagi. 


Gambar ini dirakam sewaktu Danny ditahan wad dan disahkan menghidap pneumonia. Waktu itu dia baru sahaja berusia 1 bulan 19 hari (49-50 hari lebih kurang) dan disahkan menghidap pneumonia. 

Apa itu Pnuemonia? Pneumonia adalah penyakit radang paru-paru yang disebabkan non-microorganisme (bahan kimia, radiasi, toksin atau ubat-ubatan). Pneumonia yang berlaku di bahagian paru-paru yang berfungsi sebagai pertukaran udara sehingga penghidap pneumonia mengalami gangguan pertukaran udara di paru-paru. 
Jadi, sewaktu Danny terkena penyakit ini, dia batuk tanpa kahak. Kemudian apabila dia menyusu, susu dimuntahkan keluar. Hampir dua minggu keadaan Danny begitu dan tidak dibawa ke hospital. 

Bimbang keadaan anak semakin teruk, terus bawa ke hospital. Apabila doktor membuat imbasan x-ray, paru-paru Danny dah macam teruk dan terus ditahan wad di Hospital Umum Sarawak (HUS). 


Di HUS, macam-macam yang mereka lakukan pada Danny. Malah kerap mengambil darahnya, siapa tak kasihan melihat keadaan anak kecil sebegini? Bayi yang berusia sebulan terpaksa melalui penderitaan seperti ini. Tetapi oleh kerana mahu anak kembali sembuh, terpaksa kuatkan hati untuk melihat dia begitu dan banyakkan berdoa. 

Selepas diberi antibiotik, seminggu kemudian Danny kembali pulih. Jadi, ibu bapa tolonglah jangan ambil mudah perkara seperti ini kerana pneumonia ini boleh menyebabkan anak hilang nyawa jika tidak dirawat. 

Sekarang, Alhamdulillah Danny sudah sihat tetapi kadang-kadang bila demam dan batuk, memang saya segera bawa di mendapatkan rawatan di klinik.


Pesanan saya, sayangilah anak-anak kita. Bila tengok anak tak sihat, segera bawa anak pergi mendapatkan rawatan di klinik/hospital. Smeoga apa yang berlaku pada anak saya, Abdul Zafran Daniel, 10 bulan, tidak berulang pada anak-anak yang lain. 

Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment