info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Friday, July 21, 2017

Ingatkan Kena Tolong Dengan Ikhlas, Tapi Bila Baca Komen Di FB, Baru Sedar Yang Rupa-Rupanya Telah Ditipu


Rakyat kita sudah sedia maklum dengan sikap tolong-menolong dan prihatin antara satu sama lain, lebih-lebih lagi jika ada perkara buruk yang berlaku di tepi jalan, ada sahaja yang memberhentikan kenderaan untuk membantu.

Bukan itu sahaja, sekiranya ada yang ternampak sesuatu petanda kenderaan orang lain mungkin mengalami masalah, pengguna kenderaan lain sudah pasti berikan isyarat, dengan membunyikan hon atau memberikan lampu besar.

Situasi tersebut, sama sahaja seperti apa yang berlaku dengan pengguna Facebook ini, iaitu Cassius Ribhkus, yang mana ada ada pembonceng motor berikan isyarat, yang menujukkan tayar hadapannya seperti ada masalah.

Pembonceng itu juga, buat pemeriksaan, dan menyatakan yang minyak brek keretanya telah rosak, dan tawarkan dirinya untuk membantu.

Tapi, tanpa sedar, dia sebenarnya telah ditipu.

Mari kita ikuti perkongsian darinya.

Sedang memandu di sekitar KLPac untuk menguruskan kerja, dan tiba-tiba diekori oleh sebuah motorsikal.

Pembonceng lelaki itu tak henti-henti membunyikan hon, dan bila perlahankan kereta, dia mula tunjukkan tayar hadapan di sebelah kiri kereta.

Alamak, tayar pancit ah?

Jadi, saya berhentikan kereta untuk melihat. Lelaki itu berhenti di sebeleh kereta, dan mula berkata-kata dalam bahasa Tamil. Lepas sedari saya tak faham apa yang dikatakan, dia bercakap dalam bahasa Melayu, “Boss lu punya tayar ada asap keluar”

Dia turun dari motor, dan perik tayar dengan saya. Nampak seperti tiada apa-apa. Tapi, saya perasan ada kesan minyak pada tayar.


“Anney, you punya break oil leaking. Kalau you terus jalan, nanti boleh eksiden”.

Saya rasa serba salah pada mulanya untuk melayan. Maksud saya, mana tahu dia cuba merompak di siang hari.

Tapi, kesan minyak itu buatkan saya lebih ingin tahu. Jadi, saya berhentikan kereta di kawsan yang lebih lapang dan dia minta saya menekan brek beberapa kali.

Kemudia, dia memanggil saya, dia tunjuk ada cecair basah tertitis atas jalan. “Tengok. Leaking”.

Katanya dia boleh ‘inspect’ tayar kalau ada ‘car jack’ – yang mana saya memang ada.

Rupa-rupanya, Jack mekanik di Perodua. Dia cabut tayar dan periksa brek.

Dia berpendapat salur brek longgar. Rupa-rupanya, brek pad rosak.


"Boss, you punya piston dalam ini brake pad sudah pecah. Kadang-kadang kita lalu atas lubang kah apa, ini boleh jadi ini macam."

Patutlah system brek rasa seikit pelik. Saya biarkan pemikiran itu, kerana berpendapat bukan isu besar, sebab akan hantar kereta servis beberapa bulan akan dating nanti.

Dia kata, boleh ke bengkel mekanik berdekatan dan beli brek pad yang baru.

Tanya berapa harga brek pad yang baru, katanya jika recon harga lebih murah. Harga original Perodua sedikit mahal.

Saya kata tak ada banyak duit buat masa ini.

"Takpa boss, saya pakai duit sendiri. Nanti sudah repair you bayar saya balik. Duit bila bila pun boleh dapat, nyawa tak boleh."

Saya setuju untuk tukar brek pad yang original, 15 minit kemudian dia sampai, dan betulkan brek pad. Dia beli minyak brek sekali.

Secara keseluruhan RM350, tapi saya bagi lebih RM50 sebab dia sedarkan saya dulu, kalau tak mungkin saya akan berdepan dengan eksiden di lebuhraya menghala ke Seremban.

Walau apa pun, Jack seorang yang baik, dan dia selalu buat kerja sambilan dengan kerja baiki kerosakan untuk duit lebih. Ini nombornya, 016 365 0082. Dia selalunya ada dekat Sentul.

Terima kasih Jack.

Penulisan ini adalah ditulis sebelum dia sedar yang dirinya telah ditipu, selepas beberapa orang komen akan kes sebegini telah banyak kali berlaku sebelum ini.

Biasanya, mereka akan hon, dan minta kita berhenti.
Modus operandi yang digunakan 4 tahun yang lalu, masih lagi digunakan.


Ada juga yang menyatakan, harga yang dikenakan sangat tinggi.


Ada beberapa yang cuba telefon Jack kembali, tapi tidak berangkat. Cassius juga sudah di 'block'.


Ini status yang ditulis di FB Cassius Ribhkus.


Siapa sangka boleh jadi macam ini, ingatkan ikhlas nak bantu, tapi rupa-rupanya tipu. Dah rugi beberapa ratus, sebab harga brek pad. yang sebenar pun murah saja. Walau apa pun, jika perlu berhenti, pastikan berada di tempat ramai orang, atau cuba hubungi rakan dan keluarga. 
sumber : Cassius Ribhkus

No comments:

Post a Comment