info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Saturday, June 17, 2017

13 Pelajar Terlibat Kes Bunuh Zulfarhan Dengan Sengaja Dibenarkan Sambung Pengajian Semula


KUALA LUMPUR: Semua 13 Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) pelajar yang telah dibebaskan dengan ikat jamin sehingga sebutan semula kes itu dengan sengaja menyebabkan kecederaan kepada rakan sekerja universiti, pegawai kadet tentera laut Zulfarhan Osman Zulkarnain, akan dibenarkan untuk meneruskan pengajian mereka di Universiti.

Menteri Pengajian Tinggi, Datuk Seri Idris Jusoh berkata, keputusan itu dibuat oleh UPNM untuk memberi peluang untuk meneruskan kursus mereka sehingga mahkamah membuat keputusan mengenai pertuduhan terhadap mereka pelajar.


"13 pelajar yang dibebaskan masih pelajar UPNM dan mereka harus diperlakukan sedemikian.

"Kesemua mereka akan diberikan kaunseling untuk mengatasi gangguan emosi dan trauma jika ada," katanya selepas menghadiri majlis berbuka puasa dengan Majlis Profesor Negara (MPN) di sini semalam.

Mangsa, Zulfarhan Osman, 21, meninggal dunia di Hospital Serdang pada 1 Jun selepas dia didakwa disalahgunakan atas kecurian laptop pada 22 Mei.

Berikutan kes itu, 13 pelajar, semua berumur 21 tahun, telah dibawa ke mahkamah pada 14 Jun untuk menghadapi tuduhan di bawah Seksyen 330 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 34 yang memperuntukkan hukuman penjara tujuh tahun dan boleh dikenakan denda, jika sabit kesalahan.

Lima pelajar UPNM lain dituduh membunuh mangsa.

Mereka menghadapi hukuman mati mandatori jika sabit kesalahan. --BERNAMA

No comments:

Post a Comment