info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Tuesday, March 7, 2017

Kehidupan di Korea Utara 7 fakta pasti membuatkan anda pelikKEMATIAN Kim Jong Nam adik beradik tiri Presiden Korea Utara, membuatkan negara terasing itu kini jadi perhatian dan bualan hangat di seluruh dunia. Dikhabarkan kehidupan di Korea Utara banyak berbeza dengan negara-negara lain di dunia.

Saya telah membuat sedikit carian di internet dan menemukan 7 fakta tentang negara itu yang pasti akan membuatkan anda berasa pelik bin hairan. Di bawah ini senarainya.

1. Rakyat Korea Utara tidak dibenar menggunakan pisau

Di dalam kehidupan harian rakyat di negara Korea Utara, mereka tidak dibenarkan untuk memotong menggunakan pisau. Perkara pelik ini menjadikan rakyat negara itu terpaksa memotong menggunakan gunting.2. Perempuan dilarang menunggang motorsikal atau basikal

Di negara kita dapat kita lihat pelbagai lapisan masyarakat menunggang motosikal atau basikal ke mana sahaja tidak kira jantina lelaki mahupun perempuan.

Namun di Korea Utara hanya pejabat kerajaan dan ketenteraan sahaja yang dibolehkan untuk menggunakan kenderaan bermotor termasuk motorsikal.

Namun dikhabarkan undang-undang itu tidak tertakluk kepada kaum wanita di Korea Utara, kerana mereka langsung tidak dibenarkan untuk menunggang motosikal, mahupun basikal jika perlu untuk kemana-mana mereka terpaksa berjalan kaki.

3. Peraturan pelik untuk para pelancong

Jika anda mempunyai hajat untuk bercuti atau melawat negara Korea Utara, anda perlu mengetahui peraturan khusus untuk para pelancong yang melawat negara itu.

Antaranya, anda wajib menggunakan perkhidmatan penerbangan daripada syarikat penerbangan Koryo dari Beijing, selain itu anda tidak boleh berseorangan atau bersendirian sepanjang berada di negara berkenaan melainkan bersama-sama dengan pemandu pelancong rasmi dari pemerintah Korea Utara.

Anda juga tidak boleh mengambil gambar secara sembarangan malah harus tunduk dan membongkok apabila lalu di hadapan patung Kim ll Sung dan Kim Jong ll sebelum memulakan aktiviti lawatan.

4. Pemerintah Korea Utara menetapkan hanya 28 jenis gaya rambut dibenarkan

Berkenaan tentang rambut, barangkali inilah satu-satunya negara yang menetapkan hanya gaya rambut tertentu boleh dimiliki oleh rakyatnya. Pemerintah korea utara menetapkan secara rasmi hanya 28 model potongan rambut yang dibenarkan untuk rakyat.Sepuluh gaya rambut untuk lelaki, manakala 18 lagi gaya potongan untuk perempuan. Difahamkan tindakan itu dilakukan oleh pemerintah bagi membendung pengaruh budaya barat daripada masuk ke negara tersebut.*foto diambil dari salah sebuah kedai gunting di PyonYang Korea Utara

5. Tidak boleh memakai seluar jeans

Tidak kira apa sekalipun model seluar jeans, rakyat Korea Utara tidak dibenarkan untuk memakannya. Malah kaum wanita langsung tidak dibenarkan untuk memakai seluar, mereka hanya boleh mengenakan 'skirt' itupun harus menutupi paras lutut.

6. Tidak dibenarkan menonton drama terbitan Korea Selatan

Jika anda seorang pencinta atau peminat drama Korea, larangan ini mungkin boleh membuatkan anda mati beragan. Rakyat korea utara langsung tidak dibenarkan untuk menonton segala drama terbitan Korea Selatan.

Malah segala saluran dan akses untuk mengetahui maklumat dunia juga sangat tertutup di negara. Bukan sekadar drama dan muzik malah perkara lain seperti makanan korea selatan juga tidak boleh ditemui dengan bebas.

7. Hanya ada satu sahaja kumpulan penyanyi wanita di Korea Utara

Pada tahun 2012, presiden Kim Jong Un telah membentuk sebuah kumpulan penyanyi wanita (girl band) yang diberi nama Moranbong. Kumpulan ini dilaporkan pertama kali muncul di depan masyarakat umum, pada 6 Julai 2016.Mereka membawakan lagu-lagu yang membangkitkan semangat rakyat. Maranbong sering muncul dengan pakaian ketenteraan yang rapi dan bersahaja juga disebut-sebut memiliki kemampuan nyanyian yang jauh lagi hebat berbanding kumpulan gadis penyanyi Kpop dari Korea Selatan.

EdisiRakyat

No comments:

Post a Comment