IKLAN

"Drama Korea Terbaru Shooting di Air Asia Malaysia"

Kim Ha-Neul

Air Asia bakal muncul dalam drama Korea terbaru, On The Way To The Airport yang akan mula bersiaran di Astro KBS saluran 391 pada 21 September 2016 ini. Pelakon utama drama ini ialah gandingan Kim Ha-Neul dan Lee Sang-Yoon.

Pertama kali menonton teaser drama ini di FB CEO Air Asia, Tony Fernandes memang mengujakan (boleh juga tonton teaser di asianwiki.com, klik di sini). Saya dah lama tak tonton drama Korea dan dah jadi peminat yang 'kurang tegar'. Tak kenal pun dengan pelakon-pelakon drama On The Way To The Airport ini. Tapi bila menonton teaser nya rasa teruja nak tahu macam mana Air Asia dan Malaysia sendiri akan ditonjolkan dalam drama yang pastinya ditunggu-tunggu oleh peminat K-Drama sedunia. Imej pertama yang ditonjolkan dalam teaser drama Korea itu sendiri ialah jambatan Seri Wawasan di Putrajaya!





Satu inisiatif yang kreatif dan strategi pemasaran yang bijak untuk lebih memperkenalkan Air Asia di mata dunia. Drama-drama Korea telah ada peminat-peminat nya yang tersendiri begitu juga Air Asia yang telah ada pelanggan/penumpangnya yang setia terbang bersama. Gabungan kedua-dua elemen atau kumpulan peminat ini pastinya sedikit sebanyak akan memberikan pulangan yang menguntungkan. (Mungkin tak tambang tiket Air Asia ke Korea lebih murah lagi selepas ini?)

Kenapa drama-drama Korea mendapat sambutan di seluruh dunia? (ingat lagi drama Descendants of the Sun yang dapat berbilion tontonan dari peminat K-Drama seluruh dunia?). Salah seorang trainer bidang penulisan yang saya follow di FB iaitu Cikpuan Azzah Abdul Rahman ada buat kajian bagaimana K-Drama berjaya mengumpul peminat di seluruh dunia. Anda boleh ikuti info-info menarik mengenai drama Korea yang dikongsikan di FB beliau dengan hashtag #kdramareview.






Melihat pada komen-komen netizen sendiri, rata-ratanya memberikan komen yang positif dan teruja menantikan kemunculan AirAsia dalam drama Korea yang sekaligus membawa jenama Malaysia di peringkat antarabangsa. Ada juga netizen yang bukan peminat K-Drama, tapi teruja nak lihat Malaysia dalam drama Korea ini. Ada netizen yang tak pernah terbang bersama Air Asia tapi teruja melihat pelakon Korea memakai seragam Air Asia. Tapi ada juga komen dari netizen yang tak berapa nak teruja dengan kolaborasi ini kerana katanya sebelum ini pun pernah ada drama Korea yang ditaja oleh syarikat penerbangan (saya tiada info mengenai ini) dan tiada impak positif pun pada drama dan syarikat penerbangan tersebut. Err, mesti lah teruja, jenama Malaysia disiarkan dalam drama Korea yang ditonton di seluruh dunia tu!

Sama-sama kita tonton 'On The Way To The Airport!'

sumber : citer saya citer awak citer kita
Share on Google Plus
    Blogger Comment
    Facebook Comment

0 comments:

Post a Comment