info-info menarik !

Advertisement

Breaking

Monday, December 14, 2015

TERGEMPARRR !!! KENALI WANITA INGGERIS PERTAMA JADI SULTANAH JOHOR,JUGA NENDA KEPADA ALMARHUM TUNKU JALIL

 

Tentu ramai daripada kita langsung tidak mengenali siapakah wanita kelahiran England ini.

Pasti ramai menyangka yang DYMM Sultan Johor sekarang Sultan Ibrahim merupakan anakanda kepada YAM Tunku Puan Zanariah.Tetapi tidak Bonda Sultan Johor merupakan seorang wanita Minah Salleh.


Selama ini bonda Sultan Ibrahim bermastautin di England.

Setelah berpuluh tahun berlalu.

Dilahirkan sebagai Josephine Ruby Trevorrow atau Josephine Trevorrow pada 2 Disember 1935 di Cornwall ,England.


Beliau merupakan seorang rakyat Britain,Etnik Torquay.Ayah beliau adalah Encik Reginald Terverrow,seorang pengeluar tekstil di Cornwall.

Beliau merupakan isteri pertama kepada Almarhum DYMM Sultan Iskandar.Enche Besar Khalsom mengenali Sultan Iskandar ketika Almarhum melanjutkan pelajaran di England.

Beliau akhirnya memeluk agama Islam dan berkahwin dengan Sultan Iskandar pada 5 Januari 1956.

Istiadat perkahwinan beliau diadakan di Istana Bukit Stulang Johor Bahru.Beliau menukar namanya kepada Khalsom Binti Abdullah.

Jodoh pasangan ini tidak panjang.Setelah 6 tahun berkahwinan mereka bercerai pada 9 Jun 1962 di Johor Bahru.Setelah bercerai,beliau terus pulang ke England dan menetap di sana.Enche Besar Khalsom sempat bermadu dengan YAM Tunku Puan Zanariah selama setahun setelah Sultan Iskandar mengahwini Tunku Puan Zahariah pada tahun 1961.

Enche Besar Khalsom melahirkan seorang putera dan 3 orang puteri untuk Sultan Iskandar.


Satu-satunya putera beliau iaitu DYMM Sultan Ibrahim menaiki takhta Johor setelah kemangkatan Sultan Iskandar pada tahun 2010.

Puteri-puteri beliau pula terdiri daripada YAM Tengku Puan Panglima Diraja Selangor,Tunku Kamariah Aminah,YAM Tunku Besar Zabedah dan juga KDYTM Tengku Puan Pahang Tunku Azizah Aminah Maimunah Iskandariah. 


Semasa menjadi Isteri sultan iskandar beliau enche besar kalsum Pernah memegang jawatan penting Dlm beberapa pertubuhan antaranya pengarah persatuan Bulan sabit merah (1959-1962) 

setelah anakanda Sultan Ibrahim menaiki takhta,beliau telah dikurniakan gelaran Enche Besar dengan panggilan hormat Yang Amat Mulia pada 22 November 2010.

Sempena ulang tahun keputeraan Sultan Ibrahim ke 52,Enche Besar Khalsom telah dianugerahkan Darjah Kerabat Johor Yang Amat Dihormati Pangkat Pertama (DK 1).

Kini beliau yang telah berusia 78 tahun

No comments:

Post a Comment